Ικέτιδες του Ευρυπίδη / Πρόσκληση


Εκδήλωση θεατρικού αναλογίου αφιερωμένη στον Νίκο Χαραλάμπους

Οι Ικέτιδες του Ευριπίδη ανέβηκαν το 1978 από τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου (ΘΟΚ). Σαράντα χρόνια μετά η θεατρική ομάδα ΤΕΧΝΩΝ Θέατρο παρουσιάζει ανάγνωση του έργου σε νέα μετάφραση, προς τιμήν του σκηνοθέτη της παράστασης, Νίκου Χαραλάμπους.

Ο Ετεοκλής αρνείται να παραδώσει τον θρόνο της Θήβας στον αδελφό του και έτσι ο Πολυνείκης συμμαχεί με το Άργος και τον βασιλιά Άδραστο για να αλώσει την πατρογονική του πόλη. Οι Θηβαίοι νικούν αλλά αρνούνται να παραδώσουν τους νεκρούς στον Άδραστο.  Ο Βασιλιάς του Άργους καταφεύγει στην Αθήνα για να ζητήσει βοήθεια απ’ την πόλη, μαζί με τις μανάδες των εφτά στρατηγών, οι οποίες ικετεύουν την μητέρα του Θησέα, την Αίθρα. Ο Θησέας πρόθυμα πάει στη Θήβα και ζητά πρώτα με το καλό τους νεκρούς, οι Θηβαίοι αρνούνται ακόμη μια φορά και τότε ο Θησέας τους πολεμά για να τα καταφέρει.
Οι Ικέτιδες του Ευριπίδη, τραγωδία γραμμένη το 423 π.Χ., πραγματεύονται το ζήτημα του πολέμου, το τόσο διαχρονικό –δυστυχώς- θέμα. Την προηγούμενη χρονιά οι Αθηναίοι πολέμησαν τους παλιούς συμμάχους τους, τους Θηβαίους, και με περισσή τόλμη ο Ευριπίδης, με κίνδυνο να κατηγορηθεί όπως και ο Φρύνιχος για «οικεία κακά», γράφει αυτή την πολιτική αντιπολεμική τραγωδία, ένα δριμύ κατηγορώ εναντίον του πολέμου.
Οι Ικέτιδες στην Κύπρο ανέβηκαν, για πρώτη –και μοναδική έως τώρα- φορά, τέσσερα χρόνια μετά την κυπριακή τραγωδία, έπειτα ταξίδεψαν στην Αθήνα το 1979, το καλοκαίρι της επόμενης χρονιάς ανέβηκαν στην Επίδαυρο και επαναλήφθηκαν το 1984 και το 1994. Αποτέλεσαν την πρώτη επαγγελματική παραγωγή αρχαιοελληνικού δράματος και συγκεκριμένα τραγωδίας από Κύπριο σκηνοθέτη στον ΘΟΚ, είχε προηγηθεί το καλοκαίρι του 1976 η Ειρήνη του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Βλαδίμηρου Καυκαρίδη. Ο Νίκος Χαραλάμπους με τους εκλεχτούς του συνεργάτες, Κολώτα, Χριστοδουλίδη και Ζιάκα, και μαζί με το dream team του Κυπριακού Θεάτρου ανεβάζει αυτή την τραγωδία, με νωπές τις μνήμες και τα τραύματα από τον δικό μας πόλεμο.
Οι Ικέτιδες του Χαραλάμπους κρίθηκαν ως μια πρωτοποριακή παράσταση για την εποχή εκείνη και ένα δείγμα σπουδαίας πρόσληψης της αρχαιοελληνικής τραγωδίας. Με κυριότερο θέμα τους άταφους νεκρούς, τους δικούς μας αγνοουμένους, οι ηθοποιοί-Ικέτες ορθώνονται πριν την έναρξη της παράστασης για να διαλαλήσουν «Σήμερα ήρθαμε εδώ να ζητήσουμε τους νεκρούς μας, που μας αρνήθηκαν οι εχθροί, για να τους θάψουμε». Σήμερα, σαράντα χρόνια μετά, οι αγνοούμενοι πληθαίνουν αντί να μειώνονται και αυτό γιατί στον πόλεμο ο άνθρωπος και η ηθική καταργούνται.

ΙΚΕΤΙΔΕΣ του Ευριπίδη
Μετάφραση: Φώτης Φωτίου
Διαβάζουν οι ηθοποιοί:
Αίθρα / Αθηνά: Άννα Γιαγκιώζη
Θησέας / Ίφις: Νεοκλής Νεοκλέους
Άδραστος: Γιώργος Ευαγόρου
Ευάδνη / Παιδιά: Νιόβη Χαραλάμπους
Χορός: Τερέζα Ευριπίδου
Κήρυκας / Αγγελιοφόρος: Φώτης Φωτίου

Δευτέρα, 4 Ιουνίου 2018 στις 20:30
Θέατρο Ανδρέας Χριστοφίδης – Θεατράκι ΡΙΚ
Είσοδος ελεύθερη
Πληροφορίες 99 87 05 85